top of page

Feedback

Technika ręcznego wytwarzania przy użyciu koła garncarskiego sprawia że  naczynia są niepowtarzalne.

Każdy ma swój unikalny kształt i strukturę powierzchni zachowując zbliżone wymiary i pojemność.
Pomiędzy naczyniami występują niewielkie różnice w wysokości i średnicy.
Toczenie na kole garncarskim jest techniką seryjnej ale jednak ręcznej produkcji w której ważnym elementem jest czynnik ludzki, który odzwierciedla się w niewielkich odchyleniach w wymiarach i powierzchni toczonych nauczyć.
Ponieważ prowadzenia rąk w czasie pracy nie da się identycznie powtórzyć a mają na to wpływ bardzo drobne rzeczy jak poziom koncentracji, wilgotność gliny, wdech i wydech garncarza.
Naczynia toczone na kole są więc wyjątkowo unikatowe!

Jak dokładnie wygląda proces powstawania naczyń?
Jak to się robi?

Naczynia w MANOceramics powstają poprzez toczenie na kole garncarskim. Polega ono na umieszczeniu porcji gliny na tarczy która obracając się wprowadzi glinę w ruch. Umiejętna praca rąk pozwala uzyskać z bezkształtnej masy dowolny obrotowy kształt, pusty w środku.

Prace zaczyna się od przygotowania masy. Najlepiej jeśli przygotowuje się ją samodzielnie, można wtedy dopasować ją pod względem składu i konsystencji, twardości do potrzeb w danej chwili ale masę można też kupić w specjalistycznym sklepie. Po przygotowaniu masy garncarz waży porcje gliny potrzebnej do zrobienia na przykład kubka. Odważoną masę trzeba zagnieść. Zagniatanie to waży etap i jeśli wykona się go prawidłowo pozwala przyśpieszyć pracę już na samym kole. Glinę należy zagnieść tak by cząsteczki ułożyły się spiralnie. Podobnie jak podczas samego toczenia. Zagniecione porcje gliny pojedynczo przykleja się do tarczy.

Toczenie należy zacząć od centrowania i mieszania gliny (im lepiej została ona zamieszana na stole tym ten proces przebiega szybciej ). Centrowanie i układanie dokładnie na środku tarczy. Następnie robi się wgłębienie na środku wyznaczając grubość dna. Teraz przyszedł czas na ścianki. Przeciskając glinę delikatnie między palcami nadajemy ściankom grubość a przesuwając ręce w górę definiujemy wysokość. Najprościej mówiąc przesuwamy ręce od dołu do góry. Proces ten powtarza się kilka razy aż do uzyskania żądanego kształtu i wysokości.  Wytoczone naczynie trzeba odciąć od tarczy, używa się do tego żyłki. Odcięte naczynie odstawia się do podsuszenia.

Podsuszone naczynie należy obtoczyć. To znaczy wyciąć nadmiar materiału od spodu by utworzyć stopę.

Czym jest garncarstwo?

Garncarstwo jest rzemiosłem a to oznacza że by wykonywać ten zawód trzeba wielu lat nauki, praktyki i pracy. Ja toczę od 2010 roku, mam za sobą praktyki w Niemczech, i Włoszech. O praktykach Niemczech przeczytaj więcej na blogu. O praktykach Niemczech przeczytaj więcej na blogu

Czy toczenie jest takie łatwe jak wygląda na youtube?

Wygląda to rzeczywiście bardzo prosto, wręcz magicznie. Każdy kto próbował zrobić coś samodzielnie wie że jednak nie jest to takie proste. Na filmikach nie widać ile dana osoba podobnych rzeczy popsuła, ile lat ma doświadczenia. Filmiki te są hipnozujące nie oddaje jednak rzeczywistej skali trudności.

Ile czasu potrzeba by zrobić coś samemu?

Jak można się domyślić pierwsza odpowiedź brzmi: „to zależy”. Od indywidualnych predyspozycji, talentu, albo uporu.

Ja byłam w stanie samodzielnie zrobić walec o wymiarach 10 x 10 cm po dwóch  miesiącach, poświęcając raz do dwóch razy w tygodniu 4 godziny. A więc minimalnie po 32 godzinach.  Był to oczywiście dość przypadkowy i nie perfekcyjny kształt. W miarę jednak prosty i nadający się do obtoczenia.  

Uszy tez są toczone?

Uszy w mojej pracowni są wyciskane z formy gipsowej lub „ciągnięte” według tradycyjnej techniki garncarskiej. Da się jednak toczyć uszy. Są to wtedy pasy kliny odcinane z walca.

bottom of page